Štampa
Pogodaka: 3481

ovaKatarina Jevtić, učiteljica u OŠ "22. decembar", Donja Trepča, IO Stančići, osvojila je drugo mesto na 14. festivalu Kreativna čarolija u Banji Vrujci za besedu "Kriva sam".

"Gledam lica dečija nimalo ista. Verujem... srca su im nevina i čista. Gledam lica odraslih...na maske liče. Tražim u njima nekadašnjeg detinjstva priče. Iskrenost tražim negde zagubljenu! Ljubav i nežnost, negde zaboravljenu! Prihvatanje tražim za različite sve! Bezlicemerstva, glume i obmane! Ne treba poštovanje kada neko gleda.

Niti, tek onako radi reda. Ono iz srca treba da se rodi. Učite decu da ih iskrena ljubav vodi! Nema podele na nas i one druge. Svi ponekad obujemo čarape, a pogrešne budu pruge.

Budim se, teško ustajem. Pijem kafu i merim pritisak. Sinoć je opet leteo visoko. Kako bi me svaki doktor dobro izgrdio. Stidim se kao malo dete. Pogled mi pada na nokte. Već dva dana mi ukazuje da ih nisam sredila. Priznajem, bila sam nemarna. Nanosim na brzinu crveni lak koji on obožava.

Kada sam ušla u učionicu i prišla mu, pogled mu se zaustavio na njima. Srećan je. To je samo sitnica. Drži me za ruku dok pokušavam da ga naučim da u reči konj dopiše samoglasnik O. Nešto mi objašnjava. Pokušavam da ga navedem da mi pokaže. Klimam glavom, ne razumem, teško mi je. Kasnije saznajem da je išao da poseti omiljenog konja koga su prodali.

Zatim se čuje prepoznatljivo:"Ja nisam učo." Odgovaram da nisam ni ja, ali da ne možemo sada. Okreće se brzo i švrlja drugarici svesku. Ona ljutito uzvraća. Nastaje zbrka. Ljutim se. Zna da je kriv i krišom me gleda ispod oka. Obraćam pažnju na druge učenike.

"Kato, de muž?"Zna on kako da me odobrovolji. Imitira mog muža kako svira kontrabas. Gledam na sat. Nešto više od pet minuta. Nisam sve završila. Kako bi mi zamerili posmatrači časa? Prekidam Radosno se čuje:"Pateta!"

Priznajem, kriva sam što sam nekoga usrećila da slatko pojede dva parčeta paštete. Kriva sam i što nisam dovršila paralelne prave. Kriva sam i što ga još nisam naučila sve brojeve. Kriva sam... a on je tako srećan dok igra i glumi. Kriva sam"...i što neki te ne vole ljudi...", a mogli su biti kao ti.

Kriva sam što ljubav ne poznaje minute i briše granice pa zagrljeni sedimo dok vreme teče i teče. Kriva sam i što pustimo pesmu "Moja si od srca jabuka" koju oboje volimo, iako nije u nastavnom planu. Kriva sam i što nekada ne poštujem vremenske odrednice delova časa, koje je neko postavio kao pravilo, već osećanja. Kriva sam što obraćam pažnju na sitnice koje život znače. Kriva sam što sam u isto vreme učiteljica, glumica, tata, mama, konjić... Kriva sam što poletimo na krilima mašte iako to nije bilo predviđeno. Kriva sam i što pokazuješ vežbe, a ne radiš ih pravilno. Kriva sam što kršim "...pravila,pravila..."

I velike utakmice imale su svoje nezaboravne produžetke, pobednike i gubitnike.

Ovo je naša najveća utakmica koju ćemo dobiti voljom, upornošću, istrajnošću, pozitivnom tvrdoglavošću, a pre svega ljubavlju".

Izvor: Presslider