Štampa
Pogodaka: 2247
incest trauma centar tnKrajem 2015. godine je objavljena je prva Nacionalna studija o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji čiji je vlasnik, nosilac i naručilac Incest Trauma Centar – Beograd. Studija je realizovana u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Centrom za promociju zdravlja žena iz Beograda.

Nacionalna studija snažno potvrđuje da deca itekako govore o preživljenom seksualnom nasilju. Na uzrastu od 10 do 18 godina, u svakom školskom odeljenju u Srbiji postoje 4 deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još 4 deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo.
 
U ovom trenutku, 2 dece iz svakog školskog odeljenja izloženo je seksualnom nasilju. U osnovnoj školi, deca obelodanjuju najpre porodici, koja im po pravilu ne poveruje. Mladi u srednjim školama najčešće kažu drugarici ili drugu, koji su skloniji da im poveruju. Od 2/3 dece koja ispričaju šta im se dogodilo, više od polovine osoba kojima su se poverili ne preduzima ništa. Samo 7% njih prijavi slučaj nadležnim službama.
 
Tekst studije u pdf formatu preuzmite OVDE