16 dana“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Medicinska škola iz Čačka drugu godinu zaredom priključila se globalnoj kampanji.

U događajima povodom borbe protiv nasilja nad ženama  učestvovali su svi učenici Medicinske škole.

Organizatori aktivnosti bili su kreativni profesori srpskog jezika, a pridružili su im se pedagog škole, Stručno veće profesora informatike, matematike, fizike i Pedijatrijska sekcija. Direktorka škole podržala je i promovisala aktivnosti učenika i profesora.

 

Obeležavanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" započet je radionicom profesorke Ane Pajević u odeljenjima 1-1 i 3-4, čiji izveštaj možete pročitati na LINKU. Zatim su pedagog škole Jelena Vučković i prof. Nataša Pantović organizovale predavanje sa učenicima 3-3 na temu "Znaci nasilja u partnerskim odnosima" čiji je izveštaj na LINKU.

Članovi Pedijatrijske sekcije sa svojim profesorkama Zoricom Gajić i Jasminom Jovanović, su povodom 1. decembra imali predavanje prvo u Medicinskoj školi, a zatim i u Gimnaziji izveštaje možete pogledati na sajtu škole.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se u celom svetu obeležava 3. decembra učenici Medicinske škole i članovi Pedijatrijske sekcije izveli su predstavu “Mudri dedica” za korisnike Zračka i skrenuli pažnju da je diskriminacija devojčica i žena sa invaliditetom duplo veća u svim oblastima života nego muškaraca. Opširnije pročitajte na LINKU.

Zatim se prof. Ana Pajević dosetila pa je organizovala radionicu Pokaži ljubav - Za mesto gde se rađaju naša srca. Sa učenicama smer ginekološko -akušerska sestra priredila je mali dar našem renoviranom porodilištu, gde  naši učenici usavršavaju svoja znanja i veštine.

Povodom Dana ljudskih prava 10.-og decembra, u Medicinskoj školi učenici Marta, Ana i Miroslav su predstavili svoj literarni rad, koji je pobedio na konkursu Evropski dnevnik. Profesor mentor bila im je Sanja Perovanović. Svoje utiske podelili smo na sajtu škole.

Priču je zaokružila predsednica Stručnog veća prof. srpskog jezika i književnosti svojim IZVEŠTAJEM.