dscn8049Profesorka filozofije i medicinske etike, Nataša Vasiljević i učenici Medicinske škole sproveli su istraživanje i organizovali tribinu na temu verbalnog nasilja u toku školske 2017/2018.

Tim povodom:

- objavljena su dva članka u Čačanskom glasu, u okviru projekta "Vršnjačko nasilje iz različitih uglova" i
profesorka je imala gostovanje u radio emisiji "O nasilju glasno"

Svako nasilje je u osnovi verbalno. Ono je tek prvi signal i opasnost da preraste u mnogo teži vid maltretiranja. Sam začetak takvog ponašanja počinje u porodici i prenosi se na sva ostala društvena okruženja.

– Želeli smo da se suočimo sa verbalnim nasiljem, da postanemo svesni kakve mentalne slike u nama izazivaju teške reči, da ispitamo sebe i tako osvešćeni uspostavimo kontrolu i pronađemo pravi odgovor u takvim situacijama. Nisu retke ni situacije u kojima sami postajemo deo verbalnog nasilja, a da toga nismo svesni.Svakodnevni primeri uočljivi su i u porodici. Da li je najbolja reakcija da detetu kažemo da je smotano, zato što se saplelo i palo?!!! Kako tek mogu da budu preteške i reči: ”debela”, ”seljančuro”, ”retard”… Nije važno ko ih izgovara – navodi Nataša Vasiljević, autor, organizator i realizator projekta o verbalnom nasilju u Medicinskoj školi. Istraživanja je, sa svojim učenicima, obavljala u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu, od decembra prošle do marta ove godine. Rezultate su pre nekoliko meseci predstavili na tribini o verbalnom nasilju. Tada su podsetili i na reči velikog naučnika Nikole Tesle: ”Zadatak čovečanstva je da se odrekne nasilja”.

“Kad zabole teške reči” – Čačanski glas

Verbalno nasilje, začetak svakog drugog vida maltretiranja je najučestalije u školama, porodicama, svim drugim društvenim zbivanjima. Pošto uglavnom ostavlja dalekosežne posledice, problem je koji zahteva veliku borbu, svakodnevno ”treniranje” mozga i jezika, ne samo dece i mladih, već ponajviše odraslih. Većina roditelja, rođaka, prijatelja su uzor najmlađima…

“Kako reči ostave “rupe” u srcu” – Čačanski glas

U prethodnim tekstovima o vršnjačkom nasilju objavljenih u Čačanskom glasu, pominju se rezulatati istraživanja Nataše Vasiljević, profesorke filozofije i medicinske etike, o verbalnom nasilju. Jedan u nizu zaključaka koje su ona i učenici Medicinske škole izneli na tribini je da nema zle dece, već samo vaspitno zanemarene. Uzrok verbalnog nasilja skriven je u strahu i neznanju.

Šta je u radio emisiji “O nasilju glasno” radia Dženarike, gost Nataša Vasiljević, profesorka filozofije i medicinske etike izjavila, poslušajte na LINKU.