Štampa
Pogodaka: 2819
ekonomska skola
U Trećoj beogradskoj gimnaziji 23. februara, održana je svečanost povodom završetka kampanje medijskog opismenjavanja u Srbiji, “Ako imaš šta da kažeš-reci!”.

U prisustvu ministra kulture, Ivana Tasovca i njegove ekselencije Majkla Devenporta, učenicima devet škola (iz Beograda, Novog Sada, Bečeja, Čačka, Paraćina,Smederevske Palanke, Nove Varoši), dodeljeno je nagradno putovanje u zemlje EU, koje će se realizovati tokom maja ove godine. Medju nagradjenima, nalazi se i Ekonomska škola iz Čačka, sa svojim projektom elektronski časopis “Ekonom i ja”, u realizaciji učenika članova novinarske sekcije i mentora Ljiljane Drašković.

– To je bio projekat koji je imao cilj da utiče na medijsku pismenost naših srednjoškolaca. U projektu je učestvovalo 40 škola pod pokroviteljsvom Ministarstva kulture i Delegacije EU u Srbiji. Nagrađeno je šest škola među kojima se nalazi i naša škola. Nagrađen je naš školski elektronski list Ekonom i ja koj se emituje od kraja novembra prošle godine.
 
Na nagradnom putovanju posetićemo Beč, Budimpeštu, Bratislavu i Ljubljanu i medijske kuće koje postoje u tim gradovima, rekla je profesorka Ljiljana Drašković profesorka ekonomske grupe predmeta.
 
Urednica lista, učenica Jelena Radosavljević ponosna je na učešće u projektu i kako ističe ona i njeni drugari naučili su da kreiraju školski list, šta sve treba da sadrži i da se što lepše izražavaju.
– U Beogradu je bilo lepo druženje, upoznali smo drugare iz drugih škola i gradova. Neki od njih su se pojavili sa sajtom, neki sa filmom dok smo se mi pojavili sa elektronskim časopisom u kom eobrađujemo sve školske aktivnosti. To se svidelo žiriju pa smo dobili nagradu. Očekujem da ćemo na putovanju naučiti nešto novo i to primeniti u svom radu, rekla je za Ozonpress učenica Jelena Radosavljević.
Njen kolega iz redakcije Stefan Ašanin kaže da redakcija broji deset članova i da se tačno zna ko šta prati, ali da će sva dobra iskustva koja budu videli u zemljama EU primeniti u svom radu.
– Novinarstvo mi se sviđa, ima u njemu lepih ali nažalost i ružnih stvari. Očekujem da se na putu dobro provedemo, upoznamo nove drugare i da proširimo vidike u pogledu novinarstva, kaže Ašanin, koji najavljuje da će akcenta časopisa u narednom periodu biti stavljen na školska takmičenja i sajmove preduzetništva.

Elektronski brojevi školskog lista Ekonomske škole
 
Izvor: Ozonpress