Štampa
Pogodaka: 2656

prilikeEvropski dan jezika obeležava se 26. septembra sa ciljem podizanja svesti o značaju očuvanja jezika, multijezičnosti i učenja stranih jezika tokom celog života.

Učenici Osnovne škole „Sreten Lazarević“ iz Prilika, povodom ovog značajnog datuma, pripremili su na časovima dramske sekcije i stranih jezika prigodnu edukativno-zabavnu predstavu „Na krilima knjige“.

Predstava je osmišljena kao zamišljeni put u različite zemlje uz pomoć knjige i čitanja. Članovi dramske sekcije, sa svojim nastavnicama srpskog i stranih jezika, pripremili su kostime i obeležja različitih  evropskih zemalja.

Svaka zemlja predstavljena je kroz pesmu na jeziku koji se u njoj govori, zastave, prepoznatljive kostime, tradicionalnu kuhinju i druga zanimljiva kulturna obeležja. Predstavnici svake zemlje bili su i književni junaci poznatih književnih dela (Alisa, Šeširdžija, Pinokio, Asteriks i Obeliks i drugi). Na časvima likovne kulture učenici su napravili i prepoznatljive građevine za svaku zemlju.

Predstava je bila interaktivnog karaktera, pa su i učenici iz publike učili nove reči različitih evropskih jezika, pevali pesme na tim jezicima, podsetili se književnih junaka i pisaca i naučili dosta o običajima i kulturi drugih naroda.

Deo predstave bilo je i izražajno čitanje poezije na maternjem jeziku i stranim jezicima koje uče u školi, francuskom i engleskom. Priču o očuvanju različitih jezika upotpunio je i veroučitelj Aranđel Petrović koji je govorio o potrebi bogosluženja na jeziku koji narod razume. Poslata je jasna poruka da treba čuvati svoj jezik i pismo i tokom celog života učiti strane jezike.

Organizatori programa obeležavanja Evropskog dana jezika u školi bile su Verica Kostić i Radmila Kostić, nastavnice srpskog jezika, Marijana Radovanović, natavnica engleskog jezika, Tanja Stanković, nastavnica francuskog jezika i Danka Vučićević, profesor razredne nastave. Aktivnosti su prisustvovali svi učenici škole, ostali nastavnici, direktor škole i roditelji učenika.

Verica Kostić