Štampa
Pogodaka: 4339

pisciU toku je prijavljivanje nastavnika za zajednički  program stručnog usavršavanja nastavnika (u nadležnosti ustanove) „Zavičajni pisci u oku profesora”, na okružnom nivou.

Ciljevi programa:

1. uspostavljanje bolje saradnje obrazovnovaspitnih ustanova i pisaca koji žive i stvaraju u Moravičkom okrugu ili su poreklom iz Moravičkog okruga;

2. intenziviranje saradnje obrazovnovaspitnih ustanova i drugih ustanova i institucija u lokalnoj zajednici;

3. iniciranje i učestvovanje u podizanju kvaliteta pedagoške prakse (aktivnost B/8: Organizovanje predavanja, tribine, smotre, književnih susreta, akademije ili izložbe radova na nivou opštine, grada, odnosno Republike) i

4. unapređivanje stručnog usavršavanja.

 

Koordinator i inicijator ovog volonterskog programa je prosvetni savetnik Danijela Kovačević Mikić. 

Ideja je da nastavnici organizuju književne večeri i/ili promocije na kojima će predstavljati dela književnika koji žive i stvaraju u Moravičkom okrugu ili su poreklom iz njega (sa njihovim učešćem ili samostalno). Najviše tri nastavnika mogu zajedno da organizuju jedno književno veče, pri čemu mogu da predstave samo jedno delo ili celokupan opus pisca. Takođe, nastavnici sami biraju prostor i datum održavanja književne večeri. Školska uprava će nastavnicima izdati potvrde o satima stručnog usavršavanja koji su u nadležnosti ustanove (6 sati ako se predstavlja jedno delo, a 12 sati ako se predstavlja opus pisca).  Uz to, nastavnici će dobiti potvde za portfolio profesionalnog razvoja za aktivnost kojom se inicira i učestvuje u podizanju kvaliteta pedagoške prakse. 

Prijave se šalju isključivo u pisanoj formi, na adresu Školske uprave, sa naznakom „Zavičajni pisci”, do 3. oktobra 2016. Prijava sadrži sledeće podatke:

1. ime i prezime nastavnika, škola, zvanje;

2. odabrani pisac i delo ili dela;

3. naziv književne večeri ili promocije;

4. datum i mesto održavanja književne večeri ili promocije;

5. kontakt podaci (broj telefona i imejl).

Napomena: Autor ovog programa naglašava da sintagma „zavičajni pisci” nije književni termin, jer ne postoji takva podela pisaca. Ovaj program nije zamišljen kao naučni skup, već kao program stručnog usavršavanja nastavnika, namenjen unapređivanju kompetencija nastavnika i bogaćenju školskih programa (u domenu saradnje sa lokalnom zajednicom), a sa željom da se razbije svojevrsno podrazumevanje pisaca iz našeg okruga i da im se pruži prilika da se u našim ustanovama i oni predstave baš kao što to čine i pisci koji gostuju kod nas.