Štampa
Pogodaka: 2818

поезијаPOEZIJA SPAJA RAZLIČITE CIVILIZACIJE
I ove godine u Srednjoj školi „Dragačevo“ u Guči obeležen je Svetski dan poezije – 21. mart.
Naime, godine 1999. UNESKO je ovaj datum proglasio Svetskim danom poezije. Brojni gradovi širom sveta tog dana slave poeziju. I učenici naše škole programom „Kaži stih“ pridružili su se proslavi.
„Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta“.


Poezija je danas u Srbiji jedan od najautentičnijih umetničkih izraza uopšte. Ona je istovremeno i na marginama javnog interesovanja. Ovim programom uspeli smo da marginalnu temu kakva je poezija makar na kratko postavimo kao centralnu.

Najlepše stihove kazivali su učenici: Filip Ljubojević, Tijana Ilić, David Ivanović, Teodora Prtenjak, Miliš Milutinović, Angelina Vukadinović, Marijan Milivojević, Aleksandar Marković; kao i nastavnici: Jovana Dmitrić, Ilja Limić, Milena Obradović, Maja Kićić, Milorad Rnjaković i Neda Punoševac. Bilo je i autorskih tekstova (Teodora Prtenjak, Milić Miletić), ali i stihova Mike Antića, Dobrice Erića, Rada Šerbedžije, V.P.Disa, Desanke Maksimović, Remboa, Prevera, Hajnea itd. Imali smo priliku da čujemo stihove i na: francuskom, engleskom, nemačkom, ruskom i portugalskom jeziku.
Program su osmislile profesori srpskog jezika i književnosti Jovana Dmitrić i Neda Punoševac.

Autor priloga: prof. Neda Punoševac