latinica | ћирилица

волонтирање 2Iz  rudničke Osnovne škole „Arsenije Loma” stigla nam je lepa prezentacija Programa školskog volontiranja koji je osmislila  prof. razredne nastave Katarina Ilinčić. Zbog tehničkih ograničenja našeg sajta, prezentaciju ne možemo da objavimo u celosti, ali prenosimo najvažnije informacije iz dostavljenog priloga.

Podstaknuti priručnikom „Aktivno građanstvo i volonterizam” i predavanjem koje je o školskom volontiranju pripremila učiteljica Katarina Ilinčić, đaci ove škole su pokrenuli akciju uređivanja školskog dvorišta.

Pod motom: „Kad se vredne ruke slože, sve se može!”, najpre su napravili korpu od pruća za cveće. Usledilo je farbanje starih automobilskih guma koje su upotrebljenje takođe kao saksije za  cveće, a potom su učenici, kojima su se pridružili i domari i direktorka Škole,  od drveta napravili pečurke, od kamenčića bubamare... Od starog crepa, ćeramide, napravljena je velika dvospratna sakcija.  Talas zadovoljstva i uživanja u lepom okruženju prelio se i na druge nastavnike, pa su uz podršku nastavnika tehnčkog obrazovanja učenici napravili kućice za ptice i merdevine, a kako se vest proširila na lokalnu zajednicu, Školi je stigao i poklon: ukrasni labud i papagaj.

Na kraju prezentacije, volonteri ove škole sa statusom eko-škole, poručuju: „Ono što smo naučili iz ove volonterske akcije je da treba uvek prihvatiti izazov, pronaći vreme, uložiti malo truda i rada. Na taj način, pružićemo sebi užitak da se na kraju dana osećamo dobro, spokojno, srećno i ispunjeno!”