Štampa
Pogodaka: 2596

вичаMarijana Stefanović, nastavnik srpskog jezika u Viči, poslala nam je članak za rubriku o dobrim primerima iz prakse. Članak prenosimo u celosti.

Obrada posleničkih narodnih lirskih pesama inspirisala je učenike sedmog razreda OŠ „Marko Pajić“ u Viči, opština Lučani, da istraže i pronađu materijal o zanatima koji su bili deo svakodnevnog života našeg naroda u prošlosti.
Učenici su se potrudili da opišu neke od zanata koji su, usled društvenog napretka, zaboravljeni ili iščezavaju – abadžija (krojač narodne muške nošnje), opančar je bio majstor za izradu lagane obuće od kože, prvenstveno za ljude koji su živeli na selu, a zanat je utemeljen na starobalkanskoj, evropskoj, kao i orijentalnoj kulturi. Istraživali su poreklo veza (istorija veza seže u davnu prošlost i pominje se kao deo nasleđa najznačajnijih svetskih kultura, kao što su: asirska, egipatska, zatim grčka i rimska – u srpskim manastirima srednjeg veka naročito je negovan vez, vezom je ukrašavana crkvena odeća i razni svileni predmeti potrebni za bogosluženje...).

Istraživači su se bavili i heklanjem (prema nekim teorijama, heklanje je poteklo od tradicionalnih ručnih radova u Arabiji, Južnoj Americi ili Kini), pritom se i zabavljali istražujući o poslovima kojima su se bavili njihovi preci. Svoje radove su obogatili i audio-snimcima svojih baka i deka, koji su odigrali veliku ulogu u njihovom malom projektu.
Na ovom času u potpunosti je ostvaren jedan od osnovnih ciljeva, a to je bogaćenje jezičkog izraza i fonda reči.
Svojim zalaganjem učenici su pokazali poštovanje i ljubav prema narodnoj tradiciji i kulturi svog naroda, a njihovi radovi će biti izloženi u holu škole.