latinica | ћирилица

čitaonicaŠkolski bibliotekari OŠ Vuk Karadžić" iz Kaone su za našu rubriku dobrih primera prakse (oblast Stručno usavršavanje")  poslali saopštenje o projektu koji ostvaruju već drugu godinu. Pre nego što objavimo informaciju koju su nam poslali, želeli bismo da vas upoznamo o kakvoj školi je reč. Škola se nalazi u opštini Lučani i udaljena je od Guče 35 kilometara. Pored matične škole, pripada joj i izdvojeno odeljenje u selu Milatovići, udaljeno pet kilometara od matične škole. Škola je počela sa radom 1868. godine. Na zgradi ove škole stoji natpis: škola kaonska / sloga naroda / opštine kaonske / podiže ovaj prosvetni dom / za svoju omladinu / 1905. godine.

 Škola uspešno sarađuje sa PU Naša radost" iz Lučana koja organizuje pripremni predškolski program u matičnoj školi, dok za predškolce u izdvojenom odeljenu pripremni predškolski program, budući da ih ja nažalost uvek manje od pet, ostvaruje učitelj.

Činjenica da i učenici i nastavnici putuju i/ili pešače do škole, uz niz drugih otežavajućih okolnosti tipičnih za male seoske škole, nije sprečila ovaj motivisani i  vredni kolektiv da čuva dugu prosvetiteljsku baštinu svoje ustanove.

A ove šta su nam napisali o svom projektu Čitaonica"

I ove školske 2016/2017. godine školski bibliotekari OŠ Vuk Karadžić" iz Kaone nastavljaju realizaciju projekta "Čitaonica", koji je pokrenut u cilju podsticanja čitanja kod dece i formiranju navike posećivanja školske biblioteke. Projekat je započet prošle školske godine i izazvao je pozitivne reakcije kod dece i roditelja.

Čitaonica" se realizuje u dva termina u trajanju od 45 minuta, ponedeljkom – za decu od 3 do 5 godina i četvrtom   – za decu iz pripremne predškolske grupe.

Deca predškolskog uzrasta, pored čitanja priča, ove godine stiču i osnove engleskog jezika, s obzirom na to da je jedan od školskih bibliotekara nastavnik engleskog jezika. Na taj način, ove godine, školski bibliotekari su obogatili aktivnosti Čitaonice".