Štampa
Pogodaka: 3684

пу 23PU „Moje detinjstvo” iz Čačka je jedina ustanova u Moravičkom okrugu koja je u prvom ciklusu spoljašnjeg vrednovanja ocenjena kao ustanova koja uspešno ostvaruje sve standarde kvaliteta rada u svim propisanim oblastima. Stoga ne čudi što je izabrana za pilotiranje novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Projekat „Pilotiranje nacrta Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja – Godine uzleta” partnerski realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, UNICEF i Institut za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta, u periodu od oktobra 2016. do aprila 2018. godine.

 Cilj projekta je ostvarivanje pretpostavki za implementaciju novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji. U projekat su uključene PU „Simo Milošević” iz Zemuna, PU „Radosno detinjstvo” iz Novog Sada i PU „Moje detinjstvo” iz Čačka. Svojim učešćem u projektu ove predškolske ustanove će dati značajan doprinos u pilotiranju i finalizaciji  Osnova programa i primeni navedenog dokumenta u razvijanju programa u vrtiću. Navedene tri predškolske ustanove će imati mogućnost da postanu primeri dobre prakse za implementaciju  Osnova programa i potencijalni model centri.

U periodu od 8. do 11. marta 2017. godine realizovana je prva obuka za vaspitače, stručne saradnike i direktore ustanova koje su uključene u projekat, prosvetne savetnike iz školskih uprava u čijoj nadležnosti su ustanove uključene u projekat, kao i predstavnike visokih strukovnih škola za vaspitače iz Užica, Novog Sada i Beograda. Iz čačanske  PU „Moje detinjstvo” u projekat su uključeni direktor, dva stručna saradnika, četiri medicinske sestre i  osam vaspitača. Pilotiranje projekta će biti realizovano u vrtiću „Mladost”.