latinica | ћирилица


dan m jProf. Marijana Stefanović nas je obavestila kako je obeležen Dan maternjeg jezika u OŠ „Marko Pajić" u Viči (opština Lučani):

Raznovrsnost i poznavanje raznih jezika je bogatstvo, ali ne treba zanemariti jedinstvenu ulogu srpskog jezika za sve koji žive u našoj zemlji, činjenicu da nas on određuje kao pripadnike jedne nacije i kulture, čime se pokazuje kao ono osnovno što nas sve povezuje.
Danas se obeležava Dan maternjeg jezika, u našoj zemlji i zemljama širom sveta. Generalna skupština UNESKO je 1999. godine proglasila Dan maternjeg jezika, u znak sećanja na studente koji su, 21. februara 1952. godine, ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije zvanični.


Maternji jezik je onaj jezik koji dete prvo nauči ili jezik koji dete najbolje zna i koristi, odnosno jezik s kojim se osoba identifikuje i jezik kojim govori majka. Sa stanovišta nauke o jeziku, on predstavlja jezik na kojem mislimo, sanjamo i računamo, budući da sve te funkcije spadaju u onu vrstu koja se usvaja u prvom jeziku, pa se i dalje rade na tom jeziku.
Zabrinjavajuće je to što u Srbiji ima mladih koji završe školovanje, a ne ovladaju srpskim jezikom.
Učenici naše škole su danas svojim zalaganjem i takmičarskim duhom učestvovali u kvizu u kom su pokazali lepo znanje svog maternjeg jezika. Ovim aktivnostima naša škola je podsetila naše male učenike na važnost čuvanja srpskog jezika i ćirilice. Neki od naziva zanimljivih igrica bili su: Na slovo na slovo, Završi poslovicu, Pronađi antonime reči, Sklopi rečenicu... Pored znanja, mališani su pokazali i svoje fizičke veštine jer su za svaki tačan odgovor imali pravo da dobiju još jedan poen ako pogode naš improvizovani koš.
Poruka sa današnjeg časa bila je da zajedničkim snagama treba da savladamo, najbolje što umemo, svoj maternji jezik: čitajući dobre pisce i služeći se normiranim jezikom koji učimo iz naših gramatika i Pravopisa srpskog jezika.