latinica | ћирилица
 
radioniceUdruženje „Čuvari dela Vuka Кaradžića” iz Čačka (nekadašnji Ogranak Vukove zadužbine) organizuje  celodnevni program obeležavanja Dana slovenske pismenosti, na  Sv. Кirila i Metodija, 24. maja 2022. godine, pod nazivom  Srpska leksika u prošlosti i danas.
Program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Čačka, a u saradnji sa Кnjiževnim programom Doma kulture i Naučno-tehnološkim parkom. 
 U okviru navedenog programa, organizovaćemo dve vršnjačke jezičke radionice za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole. Prva radionica počinje u 11.00 časova, a druga u 13.30 č. Radionice traju po dva školska časa. Broj učesnika je ograničen tako da svaka grupa učesnika može da broji maksimalno po 30 učenika. Škole sa teritorije grada Čačka mogu Udruženju da prijave najviše po deset (10) zainteresovanih učenika, a ukoliko po isteku roka za prijavu ostane još slobodnih mesta,  Udruženje će o tome obavestiti javnost.
Vršnjačke radionice su  proistekle iz  projekta „Raskovnik - Кulturni aktivizam mladih”, koji je prethodne godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Radionice vode učenici OŠ „Sreten Lazarević” iz Prilika koje je kroz projektne aktivnosti vodila kao mentor doktorand Verica Кostić.  
Sa  učenicima bi trebalo da dođe samo po jedan nastavnik srpskog jezika i književnosti  iz svake prijavljene škole (zbog prostornih ograničenja), koji će za praćenje vršnjačke radionice dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju u nadležnosti ustanove, budući da je reč o inovativnom nastavnom modelu (terenska folkloristička istraživanja, istraživački zadaci i projekti učenika, vršnjačke radionice).
Tabela za prijavu učenika treba da sadrži sledeće podatke: ime i prezime učenika, razred, termin radionice, nastavnik zadužen za praćenje učenika i mejl i telefon zaduženog nastavnika.
 Radionice se odvijaju u prostoriji Naučno-tehnološkog parka u Čačku (Dom kulture, bivša biblioteka).
Rok za prijavu učesnika vršnjačke radionice je 20. maj 2022. Prijava se šalje na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sa naznakom: VRŠNJAČKA RADIONICA-