Štampa
Pogodaka: 256
343440025 1867815626950668 6579314777865008814 nMALI FESTIVAL NAUКE U TEHNIČКOJ ŠКOLI ,,JOVAN ŽUJOVIĆ” U GORNJEM MILANOVCU
 
Posle pauze zbog pandemije izazvane korona virusom, u našoj Školi je 5. i 6. aprila 2023. godine održan Mali festival nauke.  
   Svi zaposleni su dali svoj doprinos u organizaciji Festivala. Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima pripremili izložbu radova koje su prezentovali, čime su pokazali znanje i stručnost, koje stiču u našoj Školi. Na Festivalu su se kao partneri i učesnici pojavili sa svojim eksponatima i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka iz Čačka, Akademije strukovnih studija Šumadija iz Кragujevca, Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo iz Кraljeva i Regionalnog inovacionog startap centra „Impuls“ iz Gornjeg Milanovca.
Tokom dva dana, stotine srednjoškolaca, osnovaca i predškolaca sa područja opštine Gornji Milanovac bili su gosti naše škole  u želji da saznaju nešto novo i zanimljivo iz sveta nauke i inovacionih tehnologija. Festival je pružio gostima zabavu i interaktivno angažovanje sa naukom i inovacijama, od učešća u eksperimentima do posmatranja naučnih i inovativnih demonstracija. Izloženi eksponati, prikazani sistemi, metode i ogledi, privukli su veliku pažnju posetilaca, koji su se zadržavali pored njih i postavljali pitanja učenicima, želeći da što više saznaju o njihovom funkcionisanju. Bilo je zadovoljstvo gledati demonstracije ogleda i funkcionisanje izloženih sistema i slušati razgovore između naših učenika i posetilaca.
Festival je i ove godine bio dobro posećen, iako nam vremenski uslovi nisu bili naklonjeni. Bili su tu učenici iz svih milanovačkih osnovnih škola, škole iz Pranjana i Brezne, ali i veliki broj srednjoškolaca - učenika iz Ekonomske škole sa svojim nastavnicima i direktorkom, kao i učenici Gimnazije. Naročitu pažnju su privukli mališani iz Predškolske ustanove „Sunce“. Prvog dana Festivala bilo je osam grupa predškolaca, a drugog sedam, koji su sa svojim vaspitačima obišli celu izložbu, gde su svojom radoznalošću i pitanjima izmamili brojne osmehe ostalih prisutnih. Takođe, Festival nauke su posetili roditelji, bivši učenici naše Škole, odbojkaši OК „Takovo“, Naučni klub ispred PU „Sunce“ i građani Gornjeg Milanovca. 
Učenici su izložili eksponate iz velikog broja predmeta koji se izučavaju u našoj Školi iz oblasti grafičarstva, mehatronike, elektrotehnike, elektronike, robotike, mehanike, fizike, hemije, biologije, ali i iz oblasti kojima se bave na sekcijama iz matematike, pčelarstva i ekologije. Uz prisustvo i pomoć svojih mentora – nastavnika, učenici su vršili  oglede i pokazali visok stepen znanja i postignuća stečenih u okviru pojedinih  obrazovnih profila, u čemu se i ogleda kvalitet ovog festivala. 
Čitava manifestacija je bila i medijski propraćena od strane televizija TV GM plus i Glas Zapadne Srbije kao i  Informativnih portala GM Press i GMinfo.
Ovim Malim festivalom nauke pokazali smo da se u našoj Školi obrazuju stručni kadrovi mašinske i elektrotehničke struke, hemije i grafičarstva, spremni da se uključe u rad ili nastave dalje školovanje. Time je ispunjen i osnovni cilj Festivala -  promocija nauke, a ujedno i promocija naše Škole, jer smatramo da samo znanjem na naučnim principima možemo napredovati i kao pojedinci i kao društvo u celini.
                                                                                                                                            Direktor  Bojan Veljović

 Više fotografija i video-snimak možete pogledati na našem profilu.