sajamU Čačku je u subotu 16. 10. 2021. održan prvi SAJAM RODITELjSTVA, koji su zajedno organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Čačak u okviru Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a uz finansijsku podršku Svetske banke.

SAJAM RODITELjSTVA otvorili su Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Jović je naglasio da Projekat ima više važnih ciljeva kojima je zajedničko obezbeđivanje jednakih mogućnosti za svu decu, jednakih šansi za uspešan rast i razvoj. On je naveo da je neophodno da učinimo što dostupnijim lokalne usluge, da se podrže roditelji i njihove veštine za „najzahtevniju i najlepšu ulogu koju obavljaju u životu“. „Rano uključivanje dece u vrtić iz svih, a naročito osetljivih grupa, povećava njihove šanse da se sutra ravnopravno uključe u sistem obrazovanja i društvo uopšte, da pod jednako kvalitetnim uslovima uče, igraju se, druže i stiču iskustva koja će doprineti njihovom razvoju, budućim postignućima i sreći“, naveo je Jović.

242466589 4526921990759241 2215391532098012800 nUčenici OŠ “Milica Pavlović” Čačak, odeljenje 7/5, nastavnica Biljana Uskoković Brković i penzionisani profesor iz Mašinsko-saobraćajne škole iz Čačka Dragiša Petković, su sa još tri rada pobednici prvog SonS festivala u Srbiji i predstavljaće Srbiju na internacionalnom Science on Stage festivalu koji će se održati u Pragu marta, 2022.godine.
 
Science on Stage Srbija, ogranak najveće mreže STEAM nastavnika Evrope, i nacionalni predstavnici ove mreže, Institut za moderno obrazovanje, Savremena osnovna škola i gimnazija, organizovali su 18. septembra u prostorijama Savremene osnovne škole u Beogradu prvi nacionalni festival. 
 
Na festivalu je odabrano 4 nastavnika koji će SonS i IMO poslati na dvanaesti međunarodni Science on Stage STEAM festival:

1. Biljana Uskoković Brković, Osnovna škola „Milica Pavlović”, sa projektom  „Vizuelna percepcija”

 2. Tanja Olear Gojić, Osnovna škola „Dragan Lukić”, sa projektom „Čarobni svet magneta”

преузимањеU Tehničkoj školi Ivanjica u okviru obeležavanja Evropske nedelje programiranja realizovane su aktivnosti:

Prikaz prezentacije „Programski jezik S“;Testiranje znanja učenika (kviz u vidu prezentacije) –pitanja o osnovama programa S; Izrada prvih programa u S ( učenicima su podeljeni nastavni listići); Prikaz sajta: https://repl.it/; Pano utisaka na onlajn tabli LinoIt http://linoit.com/users/DraganaB/canvases/Code%20week%202020

Svi materijali nalaze se na sledećem sajtu: http://linoit.com/users/DraganaB/canvases/Code%20week%202020, , a ceo IZVEŠTAJ je postavqljen na LINKU:

 

ovaU Tehničkoj školi u Ivanjici 02.10. 2020. godine održana je izložba učeničkih radova i modna revija smerova Tehničar dizajna odeće i Modni krojač.

Na izložbi su prikazani radovi iz predmeta Dizajn odeće, Istorija tekstila i Crtanje i slikanje.

Takođe, prikazani su i odevni predmeti izrađeni na časovima praktične nastave i unikatnog bojenog i štampanog tekstila. Zajedno sa učenicama koji su izradili modne detalje, kolekcije odevnih predmete i crteže učestvovali su i učenici smera Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera koji su na časovima praktične nastave izradili panoe, stolove i stolice na kojima su radovi bili predstavljeni.

Svoje učešće na ovoj modnoj reviji su takođe uzeli i učenici koji nastavu pohađaju po IOP programu.

Više informacija i fotografija pogledajte OVDE.

ovaaaaaaaaPandemija je u toku... Ali ona nije razlog da ne vodimo računa o zaštiti i uređenju životne sredine, koja nas okružuje. Na to nas podseća i Svetski dan planete Zemlje, 22. aprila kao i zaposleni u OŠ “Arsenije Loma” na Rudniku:

“Kažu ovih dana, stručnjaci i naučnici da pandemija koronavirusa ima veoma zadivljujući uticaj na planetu Zemlju, a veoma je teško zamisliti da u toku jedne teške i očajne borbe protiv nevidljivog neprijatelja postoji svetla tačka...Kažu, ti isti naučnici, da su konačno „progledali“ i nebo i zemlja...To ćemo svakako osetiti i uveriti se. Do tada, imamo dokaze, da se u našem okrugu, u jeku pandemije, itekako radi na očuvanju životne sredine, u ovom slučaju, u pitanju je uređenje školskog dvorišta…” - ističe eko-koordinator Katarina Ilinčić.