latinica | ћирилица

mesec srpskgo jezikaŠkolska uprava Čačak podržava inicijativu Društva za srpski jezik i književnost Republike Srbije Mart, mesec srpskog jezika. U tom smislu, objavljujemo savet za nastavnike stranih jezika koji imaju veliku odgovornost kada je u pitanju negovanje i očuvanje ćirilice, srpskog jezika i opšte jezičke kulture. 

Pri stručno-pedagoškom nadzoru i pružanju stručne pomoći, najčešći saveti koje dajemo nastavnicima stranih jezika odnose se na upotrebu pisma ‒ ćirilice (osim u ustanovama u kojima se obrazuju predstavnici nacionalnih manjina). Naime, nastavnici stranih jezika dokumentaciju treba da vode, kao i svi drugi nastavnici, na ćirilici, osim konkretnih nastavnih sadržaja (tema, oblasti, nastavnih jedinica)  koji se pišu u izvornom obliku, na stranom jeziku. Metodička priprema se piše  na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu (što ne isključuje izvorno napisana pitanja i radne naloge, ali se metodičko-didaktička aparatura piše na srpskom jeziku ćirilicom).

tribinaPolazeći od važnog pokazatelja oblasti „Nastava i učenje": 2.5.2. Nastavnik koristi raznovrsne postupke za motivisanje učenika uvažavajući njihove različitosti i prethodna postignuća, u Godišnji plan rada Školske uprave Čačak ugradili smo i savetovanje o motivacionim postupcima. Zahvaljujući podršci Centra za stručno usavršavanje Čačak, redovna savetodavna aktivnost savetnika - spoljnog saradnika Biljane Uskoković Brković  odobrena je kao stručni skup / tribina. Organizator tribine je Centar za stručno usavršavanje u Čačku, na čiji mejl ili telefon treba da se prijave i svi zainteresovani za učešće na ovom stručnom skupu. Tribina će biti održana 17. marta 2023. godine, od 18 časova, u Centru za stručno usavršavanje u Čačku. 

vrtici susret page 001Šesti okružni stručni susreti ,,Medicinska sestra vaspitač kao deo zajednice učenja i učesnik u planiranju promena u vaspitno-obrazovnoj praksi”

U saradnji sa Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, PU ,,Radost” Čačak bila je domaćin Šestih okružnih stručnih susreta medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije. Tema Šestih okružnih susreta bila je ,,Medicinska setra vaspitač kao deo zajednice učenja i učesnik u planiranju promena u vaspitno-obrazovnoj praksi”
Susreti su bili prilika da se u ustanovi domaćina okupe predstavnici Ministarstva prosvete, članovi organizacionog odbora SUMSPUS, vaspitno osoblje predškolskih ustanova iz Užica, Кragujevca, Ivanjice, Guče, Lučana, Raške i Čačka. Cilj horizontalnih razmena je jačanje kompetencija medicinskih sestara vaspitača, vaspitača i stručnih saradnika, kao refleksivnih praktičara u planiranju promena u zajedničkom razvijanju realnog programa i građenju kulture jaslica i vrtića kao zajednice učenja.