goraciciObjavljujemo informaciju o proslavi 150 godina uspešnog rada škole u Goračićima, koju je prosledila Jelena Ivanović

Osnovna škola „Goračići” proslavila je 10. novembra veliki jubilej – 150 godina uspešnog rada. Obeležavanje ovog značajnog datuma započelo je promocijom monografije Škola u Goračićima 1868–2018, autora Radovana Marinkovića, Zorana Marinkovića i Zorice Novičić, a na završnoj svečanosti organizovana je prigodna proslava.
– Naša škola je po broju učenika mala seoska škola, ali se stalno trudimo da postanemo škola po meri deteta, u koju deca dolaze da bi se družila, obrazovala i informisala, škola u kojoj je sticanje znanja zabava i zadovoljstvo. Entuzijazam i ljubav su nephodni. Oni se umnožavaju onda kada se dele – istakla je u pozdravnom govoru direktor Škole Snežana Ilić.


Budući da prosvetni rad zahteva osvrtanje na prošlost, iskoristili smo ovu proslavu da se vratimo u prohujala vremena, da prihvatimo i usavršimo sve dobro, ali i da pokušamo da promenimo ono manje dobro što je vreme sa sobom donosilo. Prisutni su mogli da pogledaju film u kome su prikazani najvažniji detalji koji su obeležili rad Škole, s posebnim osvrtom na prošlost. U periodu od 1933. do 1939. godine škola nosi naziv Osnovna škola ,,Hajduk Veljko”; od 1973. do 1996. godine Osnovna škola ,,Dušan Plazinić”, po narodnom heroju iz ovog kraja, da bi od 1996. godine dobila naziv po mestu – Osnovna škola ,,Goračići”.
Učenici drugog razreda sa svojom učiteljicom Jelenom Ivanović pripremili su uz pomoć šestaka igrokaz u kome su prikazali kako je nekada izgledalo biti đak škole. Podsetili smo se nekadašnjih naziva predmeta Račun, Zemljopis, Krasnopis, ali je publika videla kako su učitelji kažnjavali neposlušne đake i one koji nisu naučili lekciju, danas nezamislivim metodama: klečanje na kukuruzu, zatvor, udaranje packi po rukama.
Učenici trećeg razreda sa učiteljicom Maruškom Jovanović vratili su nas u vreme Titovih pionira, dok su stariji razredi sa nastavnicom srpskog jezika Milicom Milošević prikazali savremeno doba – šta se dogodi kad učenici pobegnu sa časa. Dramatizovali su odlomke iz romana Gradimira Stojkovića.
Celokupna svečanost propraćena je horskim pesmama „Zavičaju” i „Samo da rata ne bude”. Nastupila je i učenica Baletske škole „Lujo Davičo” iz Čačka, a na kraju usledila je muzička tačka naših bivših đaka.
Rad savremene škole ne može se zamisliti bez uspešne saradnje sa svima onima koji veruju u plemenitu misiju učiteljskog poziva. Direktor Snežana Ilić uručila je zahvalnice svima onima koji su se potrudili da Škola sačuva svoj identitet i prepoznatljivost.