mladi 2023 sajtObjavljujemo rezultate Međunarodnog literarnog konkursa Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića" i prateće obrazloženje:

Udruženje zahvaljuje svima onima koji nisu odustali od pisanja i lepog izražavanja, iako su vremena teška, naročito za svaki pokušaj očuvanja nacionalnog identiteta i suštinskih vrednosti.
Žiri Međunarodnog literarnog konkursa „Mladi čuvari srpske narodne kulture” 2023. činili su nastavnici srpskog jezika i književnosti i zavičajni pisci i pesnici.

1. Odluke žirija za pojedinačne radove učenika iz Republike Srbije i Republike Srpske

1.1. PRVA UZRASNA КATEGORIJA

Žiri: Bojana Кulidžan Gromović, Vladan Savićević i Ana Đerović Vujičić.

1.2. DRUGA UZRASNA КATEGORIJA

Žiri: Mila Mutavdžić, Marina Milošević i Mica Кostić.

1.3. TREĆA UZRASNA КATEGORIJA

Žiri: Sanja Perovanović, Danijela Кovačević Mikić i Verica Кostić.

Ove godine, na naš konkurs pristiglo je vrlo malo radova i iz zemlje i iz dijaspore, ukupno 110 radova iz Srbije i 15 radova iz dijaspore (devet iz Amerike, jedan iz Australije i pet iz Hrvatske), što se nije dogodilo nikada do sada. Mnoge radove iz zemlje učenici su poslali samostalno i vidljivo je da im niko nije pomagao oko lekture, korekture i drugih uslova konkursa. Činjenica je da je dugotrajni štrajk Pošte Srbije doprineo manjem broju radova, ali članovi žirija se pitaju da li postoje i neki drugi razlozi za slab odziv na konkurs. Tihi bojkot nastavnika? Nemotivisanost i opšta apatija? Pogrešan odnos prema temama našeg konkursa? Loš protok informacija / neobaveštenost? Pitanja postavljamo, odgovore od vas očekujemo, spremni da saslušamo različita mišljenja i sugestije kako bismo izašli u susret vašim potrebama i očekivanjima u godinama koje slede.
Žiri nije želeo da učenici trpe posledice i nije diskvalifikovao nijedan rad koji je odgovorio na zadate teme. Oprostili smo đacima sve pravopisne i gramatičke i stilske i tehničke greške, i većali smo od onoga što nam je ponuđeno najbolje što smo mogli. Jedan član žirija ostavio je bez bodova sve prozne radove u trećoj kategoriji upravo zbog grubih ogrešenja o uslove konkursa, što se, takođe, nikada nije dogodilo, iako ovaj konkurs traje od 1999. godine, te apelujemo na nastavnike da, bez obzira na kontekst u kojem obrazujemo i vaspitavamo đake, ne odustanemo od plemenite misije očuvanja i negovanja srpskog jezika, ćirilice i kulture izražavanja. Pri dešifrovanju radova, uočeno je da je jedan učenik osvojio nagradu i u poeziji i u prozi, iako je pisalo u uslovima Konkursa da učenik ima pravo učešća samo sa  jednim radom. Kako nije jasno naglašeno da je reč o jednom radu ukupno, a ne o jednom radu po žanru, članovi žirija su doneli odluku da ove godine prihvate tumačenje: jedan rad po žanru u odgovarajućoj uzrasnoj kategoriji. Trudićemo se narednih godina da svi uslovi budu potpuno jasno i nedvosmisleno formulisani. 
Pohvale za grupne radove, izvan takmičarskih kategorija, dobili su učenici ŠOSO „1. novembar" iz Čačka i učenici prvog razreda OŠ „Milinko Kušić" iz Ivanjice. 

2. Odluka žirija za dijasporu

Žiri: Nataša Turuntaš, Dejan Slavković i Danijela Кovačević Mikić.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da Specijalno priznanje „Mladi čuvari srpske narodne kulture” dodeli Gimnaziji u Vukovaru, a Pohvalu Onlajn školi srpskog jezika, kulture i tradicije „Sava” iz Beograda.
Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim nastavnicima (mentorima), a ostale pozivamo da ne odustaju i da i dalje učestvuju na našim konkursima, vodeći računa o propozicijama.


Izveštaj o rezultatima ovogodišnjeg konkursa preuzmite OVDE.