img 7896a661883281b76c373c8476b5bec3 vDonacija za kabinet biologije u OŠ „Milica Pavlović” Čačak

 Dobročinstvo je jedino blago koje se uvećava davanjem.

(Cesare Cantu)

Lepa vest za naše učenike stigla je u četvrtak, 13. aprila 2023. god. iz kompanije Fluks RV doo sa kojima ostvarujemo stratešku saradnju na polju uvođenja novih tehnologija u obrazovanju.

Nakon ranije nabavljene dokument kamere (vizualizer IQ View) kojom uvećavamo i projektujemo objekte ili obezbeđujemo mikroskopske poglede, nastava u kabinetu za biologiju dodatno je unapređena ugradnjom interaktivnog led displeja (IQTouch TB1000). Ovaj alat služi za poboljšanje komunikacije, saradnju i učenje. U učionici, osnažuje način na koji nastavnici drže lekcije, a učenici koriste materijale za učenje. Sa svojim ekranom visoke rezolucije i intuitivnim interfejsom ekrana osetljivog na dodir, interaktivni displej olakšava edukatorima da kreiraju i realizuju interaktivne i zanimljive lekcije koje inspirišu i vode učenike ka temeljnijem učenju. Ugrađeni alati za beleške i funkcije za saradnju olakšavaju učenicima da rade zajedno na projektima i dele ideje u realnom vremenu, stvarajući dinamičnije i impresivnije iskustvo učenja.

Zahvalnost za vrednu donaciju – interaktivni displej, dugujemo Jovani Kovačević, nekadašnjoj učenici naše škole, sada uspešnoj naučnici u Amsterdamu. Jovana je rođena u Čačku, a u našoj školi, još u vreme kada je škola nosila čuveno Stepino ime, učila je i njena baka. Nakon završetka gimnazije, Jovana upisuje Farmaceutski fakultet u Beogradu, radi na fakultetu i uspešno doktorira. Ubrzo nastavlja da se bavi naučnim radom, ali daleko od nas, u prestonici Holandije, gde je uspešno odbranila doktorsku disertaciju na Fakultetu prirodnih nauka. Kao poklon od kolega sa Vrije Univerziteta u Amsterdamu, Jovana dobija finansijska sredstva koja je želela da pokloni našoj školi u cilju pružanja pomoći u edukaciji učenika u oblasti nastave biologije.

Jovanin filantropski životni stav uneo je veliku promenu u živote naših učenika koji sve više teže ka modernijem i dinamičnijem obrazovanju. Uspela je da svoje vlastite veštine i sposobnosti stavi u službu jačanja obrazovne moći i motivacije mladih.

Još je Platon govorio da svako učenje ima emocionalnu osnovu, a ova podrška ide u pravcu jačanja ljubavi prema nauci.

Pamtimo dobra dela i mudrost koju nam pružaju. Dobročinstvo se ne zaboravlja.