phoca thumb l solun22 02Od 3. do 16. aprila 2022. izvedena je mobilnost učenika u okviru Erazmus + projekta „Moj korak ka Evropi“.  Projekat je finansiran bespovratnim sredstvima Evropske unije. Cilj projekta je unapređivanje i podizanje kvaliteta praktične nastave, unapređivanje programa karijernog vođenja i savetovanja, razvijanje jezičkih kompetencija učenika, sa posebnim akcentom na razvoj veština komunikacije na engleskom jeziku i promocija škole sa namerom povećanja broja učenika koji upisuju Srednju školu „Dragačevo“.
 
 Iz Srednje škole „Dragačevo“ Guča je, uz pratnju Milene Obradović, nastavnice ekonomske grupe predmeta i Bojane Perović, stručnog saradnika-pedagoga, krenulo 15 učenika, koji su u firmama u Solunu obavljali stručnu praksu.

преузимање 1Gradska biblioteka Čačak u saradnji sa OŠ „Vladislav Petković Disˮ organizovala je kviz za osnovce pod naslovom „Čitam i znam!ˮ u četvrtak, 21. aprila u Zablaću. Kviz je obuhvatao pitanja iz oblasti književnosti i gramatike srpskog jezika, a time je ujedno obeležen 23. april, Međunarodni dan knjige i autorskih prava.
 
Najviši nivo znanja iz književnosti i najbolje poznavanje gramatike kao i brzinu i snalažljivost pri rešavanju zadataka u igrama „spojniceˮ i „asocijacijeˮ pokazala je ekipa „Knjigolovacaˮ iz Donje Trepče koja je osvojila prvo mesto. Odmah za njima bila je ekipa „Nirvanaˮ iz Zablaća koja je osvojila drugo mesto. Treće i četvrto mesto pripalo je ekipama „Kefalicaˮ i „Pesma bez rečiˮ.

prirucnikPreporuka za sve zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovame je i Priručnik za podučavanje i učenje u 21. veku.

Pisanje ovog priručnika podržala je ambasada SAD u Srbiji, a napisala ga je grupa autora koje je kao multidisciplinarni tim okupila organizacija Nauči.me. Osim medijske pismenosti i novih pedagogija, u priručniku može da se pronađu i praktični saveti koji dolaze iz sfere neformalnog obrazovanja, kao i niz primera iz naše zemlje i iz celog sveta.

Vođa autora je Milan Petrović, nezavisni ekspert u inovativnom obrazovanju i programski direktor organizacije „Nauči me“, inače nastavnik srpskog jezika i trener medijske pismenosti.

toskePreporučujemo da pogledate i koristite u radu Interaktivnu zbirku zadataka iz biologije koju je kreirao Slavoljub Toskić, nastavnik biologije u OŠ „Branko Radičević“ u Boru.

Jedan od osnovnih izazova nastave u 21. veku jeste prilagođavanje plana i programa potrebama učenika koji uče u modernom dobu, u kojem će kasnije i raditi. Ovo podrazumeva korišćenje inovativnih metoda i digitalnih alata kako bi se određene pojave bliže dočarale i sama tema bolje povezala sa praksom i onim što svi vidimo u našoj svakodnevnici.

Jedan od osnovnih problema koji njegova interaktivna zbirka rešava jeste potreba za stalnim vežbanjem pred završni ispit, koje učenici ne praktikuju kada koriste običnu zbirku. Nije uvek pri ruci i često je ne prelaze više od jedanput, što može uticati na njihov krajnji rezultat na testu.

thPovodom obeležavanja dana škole OŠ "Sveti djakon Avakum" u Trnavi, 30. decembra, učenici su u okviru aktivnosti obogaćenog jednosmenskog rada osmislili i realizovali kratak film "Ovo sam ja...".
 
U njemu su se, na osoben način, kroz svoj hobi ili neko karakteristično interesovanje predstavili učenici od 1. do 8. razreda. Time je istaknuta jedinstvenost i originalnost učenika škole. Film pogledajte putem LINKA.