преузимање 1Gradska biblioteka Čačak u saradnji sa OŠ „Vladislav Petković Disˮ organizovala je kviz za osnovce pod naslovom „Čitam i znam!ˮ u četvrtak, 21. aprila u Zablaću. Kviz je obuhvatao pitanja iz oblasti književnosti i gramatike srpskog jezika, a time je ujedno obeležen 23. april, Međunarodni dan knjige i autorskih prava.
 
Najviši nivo znanja iz književnosti i najbolje poznavanje gramatike kao i brzinu i snalažljivost pri rešavanju zadataka u igrama „spojniceˮ i „asocijacijeˮ pokazala je ekipa „Knjigolovacaˮ iz Donje Trepče koja je osvojila prvo mesto. Odmah za njima bila je ekipa „Nirvanaˮ iz Zablaća koja je osvojila drugo mesto. Treće i četvrto mesto pripalo je ekipama „Kefalicaˮ i „Pesma bez rečiˮ.
Na sastancima bibliotečke sekcije, za koju su zajednički zadužene Škola i ogranak Biblioteke u Zablaću, nastala je  ideja o organizovanju kviza koji bi uključio i druge škole. Ovoga puta u goste je pozvana OŠ „22. Decembarˮ iz Donje Trepče i njihova bibliotečka sekcija koju vodi prof. Dejan Slavković s obzirom na to da oni vrlo često posećuju ogranak u Zablaću.
 
ovoKoliko su vredno čitali obaveznu lektiru, ali i aktuelne domaće i strane naslove za mlade pokazali su takmičari četiri ekipe koje su činili učenici viših razreda ovih dveju škola. Koplja su ukrstile gostujuće ekipe „Knjigolovciˮ i „Kefalicaˮ sa ekipama domaćinima „Nirvanaˮ i „Pesma bez rečiˮ. Vredni „Knjigolovciˮ su se takmičili u sastavu Sandra Gojković, Ivana Ćirović, Sofija Drobnjak i Maša Urošević, dok su „Kefalicuˮ predstavljali Igor Kubat, Anđela Paunović, Sandra Urošević i Danica Gojković. Svoje znanje u ekipi „Nirvanaˮ pokazali su Irena Drobnjak, Lina Ilić, Maša Miković i Anja Ognjenović, dok su to u „Pesmi bez rečiˮ učinili učenici Jovana Paunović, Nađa Joksić, Sofija Delević i Nikola Popović.
 
Knjige prvonagrađenima i diplome svim takmičarima uručila je moderator programa Zorica Đaković, profesor srpskog jezika i književnosti iz škole domaćina. Ona je uz bibliotekare Gradske biblioteke Dubravku Ilić i Vladimira Simića učestvovala u nastanku kviza. Tehničku podršku u realizaciji kviza pružio je  bibliotekar Aleksandar Vukajlović.
 
Podršku takmičarima i organizatoru pružile su najpre Slađana Parezanović, načelnik ŠU Čačak koja je uputila pozdravnu reč i kazala da bi ovakav kviz mogao biti organizovan i u drugim školama u Okrugu jer je značajan podsticaj mladima da čitaju, osvajaju znanje i neguju lepu reč.
 

Takmičenju koje je izazvalo veliko interesovanje prisustvovali su i Rada Karanac, prosvetni savetnik ŠU Čačak, direktori škola Vesna Urošević (Donja Trepča), Milijan Paunović (Zablaće), direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović, kao i učenici i nastavnici obe škole.