latinica | ћирилица

img 20220514 120717 1Zanimljiv projektni rad realizovan u OŠ „Milica Pavlović” privukao je osmake koji su posle dužeg perioda pandemije mogli da se bave istraživanjem i eksperimentisanjem.

Tema je bila genomika, mlada nauka u usponu koja izaziva niz kontroverzi, ali nudi mnoge važne mogućnosti i primenu.

Učenici su imali priliku da saznaju kako naše razumevanje genetike i genomike menja način na koji gledamo na sebe i jedni druge. Posebno važna primena genomike u prirodnim naukama, u dijagnostici i terapiji bolesti, izazvala je veliku pažnju, kao i kako nam sekvenciranje genoma pomaže u borbi protiv bakterija koje postaju sve otpornije na lekove.

Po ugledu na prave naučnike koji se bave istraživanjem genoma živih bića, učenici su radili interaktivno dekodiranje pojedinih sekvenci DNK molekula, pronalazili protein (aminokiselinu) koji odgovara nekom organizmu (ako je rezultat 100% znači da se sekvence tačno podudaraju).

naslSvake dve godine, Science on Stage Europe organizuje najveći evropski obrazovni festival za STEM nastavnike. Svaki put domaćin događaja je druga zemlja. Ove godine, 12. po redu festival SonS Eu je održan od 24 do 27. marta u Pragu, Republika Češka. Festival je okupio oko 350 STEM nastavnika iz cele Evrope da podele i razmene svoje ideje i koncepte za uspešno naučno obrazovanje od osnovne do srednje škole.

Internacionalnom festivalu prethodio je Prvi nacionalni festival Science on Stage Serbia. Tada su izabrana četiri nastavnika za nacionalni tim, među kojima je i Biljana Uskoković Brković, profesor biologije u OŠ Milica Pavlović u Čačku.

преузимањеPutem linka možete da preuzmete 

Priručnik za projektnu nastavu i nastavu na daljinu i

dopunjene Preporuke za prevenciju od COVID 19.

 

 

mb 0810 1 e1623022414632 1Premijera biološke predstave "Šum šume" je održana 4.juna 2021. u svečanoj sali OŠ "Milica Pavlović" u Čačku. Predstava je nastala dramatizacijom istoimene knjige Katarine Majić, u izdanju Pčelice Čačak i predstavlja međupredmetni projekat koji su nastavnici i učenici OŠ “Milica Pavlović” marljivo spremali tokom školske 2019/20. godine.

Akcenat je bio na očuvanju šuma kao primarnom resursu opstanka svih, danas živih vrsta.

Na inicijativu nastavnica biologije, Ane Vulović i Biljane Uskoković, uz dramatizaciju nastavnice srpskog jezika Jelene Jovović i svesrdnu pomoć nastavnice likovnog Sanje Živanović, na osnovu čijih zamisli su nastali kostimi, učenici šestog razreda škole izveli su ovu predstavu.

img c3c7c9bc288b2d2b767a96ca2ff84773 vU OŠ “Milica Pavlović” se već dve godine održava Festival školskih predstava pod nazivom “Drama u školi”.  

S obzirom na to da se 27. mart obeležava kao Svetski dan pozorišta, festival je ove godine planiran za poslednju nedelju marta.

U pitanju je manifestacija revijalnog karaktera i organizatori pozivaju škole da učestvuju na festivalu promovišući rad svojih dramskih sekcija, prikazivanjem jedne predstave za koju smatraju da je bila uspešna u prethodnom periodu.

Detaljno uputstvo, uslove i načine prijavljivanja možete da pročitate OVDE.