vreme ispred ekranaKorišćenje digitalnih uređaja postalo je u toj meri deo svakodnevnog života dece i mladih, pogotovu tokom pandemije virusa kovid-19 i prelaska na kombinovanu i nastavu na daljinu, da se postavlja pitanje da li je besmisleno govoriti o optimalnoj količini vremena ispred ekrana. Sa druge strane, među naučnicima ne postoji konsenzus po pitanju optimalne količine vremena ispred ekrana, niti jedan univerzalan recept za svu decu/mlade.

Petodelna publikacija „Kvalitetno vreme ispred ekrana” autorke dr Dobrinke Kuzmanović predstavlja pokušaj da dokučimo šta je primereno za pet uzrasnih grupa:

bojeđOsnovna škola "Tanasko Rajić" obeležila je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja nizom aktivnosti koje su se realizovale tokom čitave nedelje 21 - 25. februara 2022. godine. Jedna od aktivnosti bila je promocija knjige „Boje drugarstva“ Gorana Markovića, kako bi podstakli učenike na širenje tolerancije, prijateljstva i empatije, a sve sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja.

Roman ,,Boje drugarstva" pruža dva viđenja sveta iz perspektive glavnih junaka i naratora, Viktora i Marka. Oni su vršnjaci, ali nebo i zemlja, vatra i voda, nežnost i snaga.

Izveštaj možete da pročitate OVDE.

naslovna2019ddNa sajtu BATUT-a pronalazimo korisne savete, preporuke i priručnike, kako za mlade, tako i kao materijal koji nastavnici mogu da koriste u obrazovnom procesu: