latinica | ћирилица

ckZanimljiv primer iz pedagoške prakse u vezi sa podsticanjem učenika na čitanje i stvaranje čitalačke kulture, ali i i u vezi sa unapređivanjem rada školskih biblioreka odnosno razvijanjem međupredmetnih kompetencija učenika i razvijanjem saradnje unutar škole, prosledila nam je prof. Verica Kostić, zaposlena u OŠ „Sreten Lazarević" iz Prilika:
Početkom ove školske godine u Osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama, kao novi oblik dodatnog rada u okviru predmeta Srpski jezik i književnost, osnovan je Klub čitalaca. Cilj Kluba čitalaca jeste podsticanje čitalačkih interesovanja i ljubavi prema knjizi i čitanju, te stvaranje aktivne čitalačke navike kod učenika. Dva puta nedeljno učenici od petog do osmog razreda, ljubitelji knjige i čitanja, okupljaju se u novom klubu.
Učenici čitaju književna dela van školskog programa, a po preporuci i uz kontrolu nastavnika. Nakon odabira knjiga i završenog čitanja, učenici prikazuju pročitano i iznose svoje utiske, mišljenja i stavove. Na taj način učenici se podstiču na pravilno selektovanje književnih dela, na kritičko mišljenje, zaključivanje i uspešno tumačenje književnog teksta. Detaljno se upoznaju sa osobenostima pojednih žanrova.
U okviru Kluba učenici dele čitalačka iskustva, preporučuju jedni drugima pročitane knjige, razmenjuju literaturu. Članovi tima uče se pravilnom selektovanju i korišćenju sekundarne literature i rečnika u redovnoj nastavi.
U okviru Kluba orgnizuju se aktivna školska čitaonica, radionice, tribine, timovi za istraživački rad, tim za školsko izdavaštvo i tim za literarno stvaralaštvo. Klub čitalaca sarađuje sa literarnom, dramskom i novinarskom sekcijom.
Kroz Klub čitalaca učenici stiču naviku odlazaka u školsku biblioteku i uočavaju značaj biblioteke u nastavnom procesu. Organizuju se i kreativni časovi sa bibliotekarom i pripremaju književne večeri. Rad Kluba podržala je i ivanjička Biblioteka „Svetlisav Vulović“. Kolegijum Biblioteke doneo je odluku da svim članovima Kluba obezbedi besplatnu godišnju članarinu. Učenci su sa svojim nastavnicama srpskog jezika posetili Biblioteku, gde im je održano prigodno predavanje o istoriji ivanjičke biblioteke i približen način rada i pravila u radu svake biblioteke.
Trenutno Klub okuplja četrdeset članova. Oni svoj rad vole da nazivaju borbom za knjigu i čitanje. Ideja je da se knjiga ne zapostavi, da se čitalački opus učenika bogati, da se čitanje trajno zavoli i ostane kod učenika kao važna životna navika. U ovoj školskoj godini članovi Kluba biće i aktivni saradnici u radu na novom izdavačkom poduhvatu škole.
Organizator i rukovodilac Kluba je Verica Kostić, nastavnik srpskog jezika i književnosti. Podršku Klubu pruža i Radmila Kostić, takođe nastavnik srpskog jezika i književnosti.