latinica | ћирилица

vkU Osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama ove godine Nacionalni dan knjige, 28. februar, obeležen je gostovanjem Dejana Aleksića, jednog od najznačajnijih savremenih pisaca za decu. Cilj isticanja ovog važnog datuma u školi jeste podizanje svesti o značaju knjige i čitanja.
Prvi deo druženja sa piscem osmišljen je kao okrugli sto pod nazivom „Deca razgovaraju sa piscem“. Učesnici okruglog stola bili su učenici, članovi Kluba čitalaca ove škole. Oni su na prethodnim sastancima Kluba čitali i istraživali delo Dejana Aleksića i pripremali pitanja koja su postavljali piscu. Gost je veoma rado, pažljivo i poučno odgovarao na svako postavljeno pitanje. Prenoseći svoje iskustvo, on je na najbolji način ukazao učenicima na vrednost čitanja u životu, još od ranog detinjstva. Uspeo je da zainteresuje učenike i podstakne ih na veoma živ i konstruktivan razgovor. Iz razgovora se moglo naučiti mnogo toga o životu i delu Dejana Aleksića, ali i o književnom stvaralaštvu uopšte. Otkrivao je pisac tajne nastajanja pesama i priča, gde se nalazi pesnička inspiracija i drugo. Učenici su imali priliku da o knjizi i književnsti uče od stvaraoca lično.


Nakon okruglog stola pisac je kazivao odlomke iz svojih dela, kroz interaktivni pristup, protkan humorom i vedrinom koji prate njegova dela i koji su učenike ubrzo sa lakoćom uvukli u svet književnosti i mašte. Uživali su svi prisutni, od prvaka do onih najstarijih, naučivši mnogo toga kroz druženje i igru. Pisac je iz škole u Prilikama otišao sa ocenom „pet plus“ od ovdašnjih učenika. Ciljevi događaja uspešno su ostvareni, značaj knjige i čitanja istaknut je na pravi način.
U OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama čitalačka aktivnost i ljubav prema knjizi brižljivo se podstiču i neguju svakodnevno kroz rad Kluba čitalaca. Članovi Kluba tokom školske godine čitaju i prezentuju knjige van školske lektire. U protekloj godini učenici su pokazali veliko interesovanje i zalaganje za ovaj vid učenja i razvijanja čitalačke kulture. Stoga je doneta odluka da se učenici koji se najviše ističu čitalačkim aktivnostima nagrade. Ovom prilikom pohvaljen je i nagrađen učenik Petar Nešković koji je u prethodnoj školskoj godini pročitao najveći broj knjiga.
Organizator ove kulturno-obrazovne aktivnosti bila je Verica Kostić, nastavnik srpskog jezika i rukovodilac Kluba čitalaca u školi. Pomoć joj je pružila i Radmila Kostić, nastavnik srpskog jezika sa članovima novinarske sekcije. Velike zasluge u pripremi i realizaciji događaja pripadaju direktoru škole Miladinu Božoviću koji podržava i omogućava sve aktivnosti koje doprinose unapređenju rada škole, poboljšanju obrazovno-vaspitnog procesa i širenju kulture među učenicima.
Za sajt Školske uprave Čačak pripremila prof. Verica Kostić.