latinica | ћирилица
 20181213 152539 resizedU Beogradu i Čačku održana  je,  od 12. do 14. decembra 2018. godine.  XV međunarodna konferencija Bibliotekarskog društva Srbije pod nazivom „Inovacije i trendovi u bibliotekarstvu“. Aktivnosti su 12. decembra realizovane u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu. Svi ostali programi planirani za 13. i 14. decembar realizovani su u Čačku. Osim bibliotekara iz cele Srbije, prisutni su bili i istaknuti bibliotečki radnici iz Nemačke, Slovenije, Amerike, Švedske, sa Кipra i iz drugih zemalja iz celog sveta. Predavanja po pozivu održali su Breda Кarun iz Slovenije i Tilman Teleger iz Nemačke, a ostali radovi i prezentacije bili su podeljeni u četiri sesije:
* Nove informacije, novi mediji, novi korisnici;
* Trendovi;
* Susreti kreativnosti i inovativnosti i
* Biblioteke i obrazovanje.
  • U toku ova dva dana uručene su i nagrade BDS-a laureatima, obeležen  je Dan bibliotekara (14. decembar) i otvorena je izložba Biblioteke Moravičkog okruga, koja je predstavljena u veličanstvenoj  novoj zgradi Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.
  • Od ukupno 62 biblioteke svih tipova, koliko ih ima u Moravičkom okrugu, na izložbi se predstavilo 11 biblioteka, a čast da se nađe među njima imala je i školska biblioteka Tehničke škole u Ivanjici. Bibliotekarstvo srednjih škola celog okruga predstavljale su samo dve biblioteke (pored naše, školska biblioteka Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku), a školsko bibliotekarstvo Opštine Ivanjica predstavljala je samo školska biblioteka Tehničke škole. Ova činjenica  je još značajnija ako se ima u vidu da  naša biblioteka samostalno funkcioniše tek tri meseca, ali je, zahvaljujući odličnoj saradnji bibliotekara  sa Matičnom službom Gradske biblioteke u Čačku, uključena  u sve aktivnosti i dešavanja u svetu bibliotekarstva. Prema rečima direktora Gradske biblioteke u Čačku i predsednika BDS dr Bogdana Trifunovića, izložba će biti postavljena najpre u novom prostoru Gradske biblioteke u Čačku (kada ona bude i zvanično otvorena), a potom će na određeno vreme biti postavljana i u drugim gradskim bibliotekama  u našem okrugu. Cilj je da što veći broj posetilaca i korisnika biblioteka bude upoznat sa radom  biblioteka učesnica, što je odlična prilika  za predstavljanje i promociju školske biblioteke Tehničke škole, a i same Tehničke škole i Opštine Ivanjica. (Prilog za sajt Školske uprave pripremila Milica Bošković, školski bibliotekar Tehničke škole u Ivanjici.)
  • Više o ovoj konferenciji pročitajte na sajtu Gradske biblioteke: http://www.cacak-dis.rs/programi/odrzana-medjunarodna-konferencija-o-inovacijama-i-trendovima-u-bibliotekarstvu/