latinica | ћирилица

sveti sava 1Ove godine, zbog poštovanja zdravstvenih mera, škole su Svetog Savu proslavile na način prilagođen učenju na daljinu, pripremom prezentacija, snimaka svečanih programa ili obrazovnih filmova dostupnih preko platformi za učenje ili školskih  sajtova. 

Objavljujemo primere  iz naših škola: 

  • OŠ „Vuk Karadžić" iz Čačka: Obeležavanje školske slave, Svetog Save u vreme pandemije

Obeležavanje školske slave u uslovima koji su nesvakidašnji i nepovoljni pre svega, veoma se razlikuje od dosadašnjeg načina proslave kada smo taj svečani trenutak delili sa brojnim zvanicama – učenicima, roditeljima, zaposlenima i kolegama u penziji.


U protekloj školskoj godini razvili smo blisku saradnju sa roditeljima naših učenika, posle prekida nastave i prelaska na nastavu na daljinu. Rezultati takve komunikacije – razmene ideja, sugestija i mišljenja, čine nas veoma ponosnim! Uspeli smo da školsku godinu privedemo kraju i izvedemo još jednu generaciju osmaka, koja je upisala željene škole i zakoračila u novi svet, kao i da uvedemo pet novih odeljenja u nastavu prvog razreda.

Školski list „Vukovac“ je posle proslavljenog pedesetog rođendana dva puta nagrađen i to zasluženo – kao najbolji osnovnoškolski list na Sajmu izdavaštva i kao treći u Republici od strane Društva za srpski jezik i književnost.
Naravno, svi ovi rezultati i uspesi ne bi bili mogući da škola nema pomoć, razumevanje i dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalnom samoupravom, Savetom roditelja, Školskim odborom, roditeljima i prijateljima škole.
Na sajtu škole je postavljen film koji su pripremili učenici škole, na temu jezičkog bogatstva i različitosti koje je Sveti Sava uveo u svakodnevni jezik, u odnosu na promene koje su nastale u uslovima modernog života i komunikacije.
Bilo je molitvi i pre Svetog Save, ali on se prvi pomolio na srpskom jeziku i dokazao da je svaka plemenita misao i svaka jasna rečenica, samo drugo ime za molitvu. Da njegove molitve ojačaju našu veru, a svima donesu spokoj u duši i zdravlje pre svega, želje su koje upućujemo svecu.
Neka je srećna školska slava svima koji školu nose u srcu i osećaju ponos jer je deo njihovih života.

https://youtu.be/WmzX9_-NLpU

  • OŠ „Milan Blagojević" iz Lučana
    Prezentaciju o životu i delu Svetog Save pripremili su nastavnici srpskog jezika i književnosti:
  • OŠ „Akademik Milenko Šušić" iz Guče Nastavnice srpskog jezika Marija Mihajlović i Angelina Ikodinović, nastavnica francuskog jezika Marija Jakšić i učenice iz OŠ "Akademik Milenko Šušić" iz Guče prosledile su nam srpsko-francusku čestitku, kao spoj književnosti, autorske poezije na francuskom jeziku, muzičkih kompozicija i učeničkih digitalnih kreacija na temu Svetog Save koje su nastale u okviru sekcije Frankolež: https://www.youtube.com/watch?v=G19EfIy3OhI
  • OŠ „Mićo Matović":  https://www.youtube.com/watch?v=yq-r32jWiAk