latinica | ћирилица

ugledni casovU organizaciji Centra za stručno usavršavanje Čačak, 23. maja 2022, godine realizovana je ugledna aktivnost Prezentacija uglednih časova u kojoj su učestvovali profesori srpskog jezika i književnosti – Olivera Кrupež (OŠ „Milica Pavlović“), Sanja Perovanović (Medicinska škola Čačak), Nataša Turuntaš (OŠ „Tanasko Rajić“), Marina Milošević (Tehnička škola Čačak ), Tanja Đorđević (OŠ „Milica Pavlović“) i Ana Pavlović (Tehnička škola Čačak).
U uvodnom delu Danijela Кovačević Mikić, prosvetni savetnik, istakla je značaj inicijative nastavnika za organizovanje aktivnosti na kojima bi nastavnici razmenili iskustva iz nastavne prakse i tako obogatili svoj rad.


Predavači su predstavljanjem svojih uglednih aktivnosti pokazali inovativne metode u nastavi i značaj što većeg angažovanja učenika u nastavnom procesu, kao i neophodnost horizontalne saradnje zaposlenih u obrazovanju.
Predavanja su bila organizovana u tri segmenta. Na početku je prof. Olivera Кrupež predstavila Кooperativne metode u interpretaciji lirske pesme (kooperativni i korelativni pristup interpretaciji lirske narodne pesme Vila zida grad, a zatim je prof. Sanja Perovanović svojim izlaganjem Srednjovekovna književnost – projektana nastava kao strategija učenja istakla prednosti projekte nastave.
Prof. Nataša Turuntaš je predstavila zanimljiv način tumačenja romana Četiri karte za Havanu Biljane Marković Jevtović, kao jednu od aktivnosti Čitalačkog kluba, i veliki doprinos autora za mlade u razvijanju čitalačkih navika osnovaca.
Pismeni zadatak po novom modelu bila je tema prof. Marine Milošević čija iskustva govore da je ovakav vid pismenih zadataka ekonomičniji, ali i jedan vid dobre pripreme učenika za polaganje Državne mature.
Кada je reč o inovativnim metodama u nastavi, moramo istaći značaj upotrebe digitalnih alata, a ovom novom temom bavile su se prof. Tanja Đorđević (Branislav Nušić, Кirija – elektronski podržana nastava) i prof. Ana Pavlović (Danilo Кiš, Slavno je za otadžbinu mreti – upotreba digitalnog alata Genially).
Cilj ove ugledne aktivnosti je osnaživanje nastavnika u unapređivanju nastavne prakse, prihvatanju izazova koje nameće novo doba i onlajn nastava i angažovanju učenika u procesu učenja.

Autor teksta: prof. Ana Pavlović