dostignuca mladihPedagoski savetnik, prof. računarstva i informatike, mr Snežana Mijailović iz Gimnazije „Takovski ustanak” pripremila je za naš sajt izveštaj sa Regionalnog takmičenja „Poslovni izazov” koji prenosimo u celosti:

Regionalno takmičenje „Poslovni izazov” je jednodnevni događaj u kome predstavnici akademskog i biznis sektora postavljaju pred timove učenika „izazov” – zadatak koji predstavlja neki od njihovih realnih poslovnih problema.

Ovo takmičenje ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo. Razvijanjem veština na inovativan način, učenici unapređuju svoj preduzetnički duh i povećavaju mogućnosti za zapošljavanje. Timovi uz pomoć poslovnih volontera osmišljavaju rešenje ovog problema i prezentuju ga pred žirijem. Tri prvoplasirana tima učestvuju na nacionalnom finalu, a pobednici na nacionalnom nivou će zatim imati priliku da se takmiče na „Poslovnom izazovu zapadnog Balkana” zajedno sa srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

U toku školske godine na četiri regionalna takmičenja „Poslovni izazov" (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi „Dostignuća mladih” iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti. Takmičenje je realizovala organizacija “Dostignuća mladih” u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke i kompanije KPMG, kao i Ministarstva privrede u okviru projekta Godina preduzetništva.

Zadatak da osmisle različite sadržaje za putnike koji prolaze deonicom autoputa Ljig-Preljina, koji je postavljen na regionalnom takmičenju „Poslovni izazov” održanom u sredu, 23. 11. 2016.godine  u Čačku, najbolje je uradio tim broj 22 koji je osvojio prvu nagradu i plasirao se na nacionalno finale. Taj tim činili su učenici iz Gimnazije u Sjenici, Medicinske škole u Kragujevcu, Ekonomske škole u Užicu, Gimnazije „Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu i Ekonomske škole u Guči.

Takmičenje je okupilo 115 učenika iz 26 srednjih škola iz Arilja, Užica, Batočine, Svilajnca, Novog Pazara, Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Guče, Knića, Ivanjice, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Lučana, Požege, Paraćina, Sjenice, Topole, Trstenika i Čačka, a svi su bili grupisani u timove od po 5 učenika iz različitih škola.

–  Hteli smo da putnicima omogućimo da uživaju u zdravoj hrani i da istovremeno iskoristimo lokalne resurse, pa smo razvili ideju o prodaji organske hrane u jedinstvenom drive-in restoranu na tom delu autoputa. Lako smo došli do ideje jer smo se super slagali kao tim iako smo se upoznali tek jutros, a u radu nam je savetima pomogao i naš poslovni mentor Slobodan – izjavili su Nada, Almin, Luka, Jovana i Anđelija, članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu a pobednici finala će učestvovati i na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana u aprilu 2017. godine zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Zapažen rezultat postigli su učenici Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca, čije su učenice Jovana Dimitrijević (IV4) i Stevanović Anđela (II1) bile članovi prvoplasiranog i drugoplasiranog tima i plasirale se na nacionalno finale. Menori učenica, koleginice koje sprovode program „Dostignuća mladih” u svojoj školi su Danka Đokić i Snežana Mijailović, profesori računarstva i informatike.